Jämställdhet mellan män och kvinnor
Feminism och jämställdhet är i grund och botten samma sak. En feminist är någon som tycker att kvinnor borde ha samma rättigheter som män, och detta utesluter inte att män borde ha samma rättigheter som kvinnor. Ordet feminism har dock fått en dålig klang – men en feminist är någon som tycker att det ska vara jämställt. Kvinnor är det könet som är i underläge och är drabbat för mest orättvisor och därför är den största kampen för kvinnor.
Ojämställt även i jämställda Sverige
I samhället vi lever i idag är det obegripligt att det är så stora skillnader mellan kvinnor och män som det är. Det finns ingen som helst anledning till detta och både män och kvinnor är lika kapabla till att göra saker. Det enda som skiljer oss åt är det biologiska, män kan inte bära barn, föda barn och amma. Kvinnor kan i regel inte bli lika starka som män då de är mindre i kroppen. Men i våra hjärnor finns det inga skillnader alls, förutom kopplingarna. Det har gjorts mycket forskning på hjärnan för att se om det finns skillnader hos män, kvinnor, vita, svarta och alla typer av människor. Men hjärnans kapacitet har inget kön eller etnicitet. Skillnaden är att vi använder hjärnan olika, men detta är i vissa fall inlärt.
Sverige är ett jämställt land om man jämför med andra länder. Men det betyder inte att det är jämställt utan det betyder bara att det är ännu större skillnader för män och kvinnor i andra länder än vad det är i Sverige.
Löneskillnader mellan kvinnor och män – för samma jobb
Män och kvinnor har olika löner – trots samma arbete. Olika yrken har olika lön, och vissa yrken är mansdominerade och vissa yrken är dominerade av kvinnor. Därför är det inte konstigt att medellönen för en kvinna och en man skiljer sig. Det som däremot är konstigt är att lönen för män och kvinnor skiljer sig trots att de har samma jobb, samma utbildning, lika lång erfarenhet och gör jobbet lika bra. Men det handlar faktiskt inte enbart om orättvisor från arbetsgivaren, utan även orättvisor i uppfostran. Vissa arbetsgivare är mer benägna om att höja mäns lön jämfört med kvinnors, men män är också mer benägna om att löneförhandla och stå på sig.
Män uppfostras till hårdare personligheter än kvinnor
Män fostras redan som små att vara hårda, att stå upp för sig själva och ta för sig medans kvinnor ska vara mer tystlåtna och tacksamma. Detta bidrar till att en man går in till chefen och säger att si och så mycket lön vill jag ha, han argumenterar med självsäkerhet och står på sig tills han får det han vill ha eller åtminstone kommer fram till en kompromiss. Män går på hårdare än kvinnor. En kvinna är mer försiktig och tackar för sig om chefen säger nej, istället för att argumentera vidare för sin sak. Detta är inte medfödda skillnader utan detta är något som vi män och kvinnor fostras till. Därför är det extremt viktigt att uppfostra även flickor till att ta för sig, ha självförtroende, se sitt egna värde och stå upp för sig själva. Det kommer att löna sig senare i livet.
Jämställdhet mellan kvinnor och män i världen
Sverige är som sagt var jämställt jämfört med många andra länder. Det finns länder i världen där flickor inte tillåts gå i skolan när de menstruerar. Det gör att flickorna exkluderas från skolan och får en sämre utbildning är pojkarna. Det finns även många länder där flickor könsstympas och gifts bort. De överlämnas från faderns ägo till en annan mans ägo. Flickor gifts bort till män och har inte någon egen framtid utan är nu bara denna mannens fru. Det finns även de länder där kvinnor inte får rösta eller köra bil. En gång i tiden såg det likadant ut i Sverige, men vi har tagit oss framåt och förhoppningen är att resterande värld ska göra det också.
Orättvisor för män
Även om de flesta orättvisorna könen emellan är orättvisor för kvinnor så finns det även orättvisor för män. Den största orättvisan är förtrycket av mäns känslor. Män tillåts visa känslor i lägre utsträckning än kvinnor. Det resulterar inte i att männen har mindre känslor utan att de håller dem inte. Detta resulterar i sin tur i att fler män än kvinnor får ett så pass dåligt psykiskt mående att de ser självmord som den enda vägen ut. En av anledningarna är att män är så rädda för att prata om, och visa, sina känslor att självmord blir en utväg. Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken och tre av fyra självmord sker av män.